Εκδόσεις

Ο οδηγός «EASY PATHS» συγκεντρώνει και παρουσιάζει τα πιο προσβάσιμα* μουσεία της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας σύντομες και χρηστικές πληροφορίες για μια επίσκεψη πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην πόλη.
Ο οδηγός δημιουργήθηκε από τη Χρυσοβαλάντω Βέργου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Placement, ενώ την εικαστική επιμέλεια ανέλαβε η ΚοινΣΕπ MYARTIST. Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο επιμελήθηκε η Ρωξάνη Ντουρανίδου.
Πρόκειται για έναν κατάλογο των πιο προσβάσιμων μουσείων, με οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο άφιξης και μετακίνησης. Στόχος του η διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, συμβάλλοντας πρακτικά στο δικαίωμα τους για προσβασιμότητα στην πολιτιστική κληρονομιά.
Ακριβώς λόγω του συμπεριληπτικού του χαρακτήρα, ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε άτομο το επιθυμεί, ενώ μελλοντική επιδίωξη είναι να αποτελέσει καλή πρακτική και για άλλους χώρους πολιτισμού ανά τη χώρα.
Όπως επισημαίνεται και στην αρχή του “EASY PATHS”, αναπηρία μπορεί να σημαίνει κάποια σωματική ή ψυχική έλλειψη, αλλά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ανεπάρκεια. Αφορμή για τη δημιουργία του ήταν η κάλυψη της “ανεπάρκειας” της κοινωνίας απέναντι στα ΑμεΑ – ως μια δράση ενίσχυσης της κοινωνικής συμπερίληψης.

Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι η παρουσίαση βασικών εκπροσώπων της νεοελληνικής ποίησης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τέσσερις φάσεις της νεοελληνικής ιστορίας που αντιστοιχούν σε τέσσερις ποιητικές περιόδους: την ποίηση των αρχών του 20ου αιώνα, την ποίηση του Μεσοπολέμου, τη Μεταπολεμική ποίηση και την ποίηση της Μεταπολίτευσης. Έχουν επιλεγεί επτά ποιητές/ποιήτριες από κάθε κατηγορία. Παρουσιάζεται ένα σύντομο βιογραφικό τους σημείωμα, ενδεικτικά αποσπάσματα ποιημάτων τους και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Η επιλογή έγινε, κυρίως, με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα των συμπεριληφθέντων ποιητών και με απόλυτο σεβασμό προς το έργο τους. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αδικηθούν άλλοι σημαντικότατοι εκπρόσωποι κάθε Γενιάς. Χάριν, όμως, συντομίας δεν θα αναφερθούν όλοι. Αντίστοιχες λογοτεχνικές Γενιές υπάρχουν και στην ελληνική πεζογραφία. Ωστόσο, εδώ το ενδιαφέρον στράφηκε αποκλειστικά και μόνο στην ποίηση. Ο οδηγός που κρατάτε στα χέρια σας απευθύνεται σε όσους μαθαίνουν ελληνικά (επιπέδου Β2 – Γ1) και επιθυμούν να γνωρίσουν τη νεοελληνική ποίηση αλλά και σε όσους θέλουν να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με ποιητές και ποιήτριες που άφησαν το προσωπικό τους στίγμα στα ελληνικά Γράμματα και, γενικότερα, στην ελληνική κοινωνία.

Οι «Μακρινές αποστάσεις» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της ηθοποιού, Πένης Παπουτσή, παίρνοντας σάρκα και οστά σε ηλεκτρονική μορφή, από τις εκδόσεις μicrokosmos. Πρόκειται για μία συλλογή από επιλεγμένα ποιήματα της ηθοποιού που συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσα από πρωταγωνιστικούς ρόλους, κυρίως στο Εθνικό Θέατρο, που αποτελούν το απόσταγμα των συναισθημάτων της μέσα στο χρόνο. Πρόκειται για μία λεκτική εικονοποίηση όσων την περιέβαλλαν και τη στιγμάτιζαν, σε μία προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει το βαθύτερο συναισθηματικό αποτύπωμα των βιωμάτων της.
«Είναι ο καθρέπτης της ματιάς μου πάνω σε ό,τι με πλήγωσε και με λύτρωσε. Θέλησα να τα επικοινωνήσω με αυτόν τον τρόπο, διότι πιστεύω πως όλοι μπορούμε να βρούμε κοινούς τόπους και ψυχές ανοιχτές και αλληλένδετες.» Πένη Παπουτσή

Queste opere rappresentano il periodo della ricerca di un nuovo linguaggio ove le strutture architettoniche che provengono dall’antichità greco – romana, hanno un importante significato nella costruzione di un “topos” dove gli edifici sono gli “attori” principali dell’opera. Giorgio de Chirico, per compore queste opere, segue i canoni di composizione classica (Sezione Aurea, simmetria, proporzioni) e devono essere considerate, come anche de Chirico le chiama, il “preludio” dell’arte Metafisica che avrà inizio nel 1910 con il dipinto Melanconia.

Sicuramente le idee architettoniche e le planimetrie dei dipinti di de Chirico hanno influenzato l’architettura del ventesimo secolo. Nella maggior parte dei casi questa volontà di ricreare gli spazi “metafisici”, nella realtà resta solo una “buona intenzione”.

Il presente lavoro è incentrato su una diacronica analisi della Medea di Euripide. Si indagherà innanzitutto la storia del testo euripideo e del personaggio stesso di Medea all’interno del mondo antico. Verrà quindi analizzata la natura dell’opera al fine di metterne in luce gli aspetti più caratteristici sul piano contenutistico e linguistico, con particolare attenzione ai vari elementi filologici, sintattici e lessicali. Si giungerà poi a un sistematico confronto tra l’originale e le sue principali traduzioni edite in contesto neogreco. Questa diacronica comparazione endolinguistica verrà poi estesa, all’interno di una duplice appendice, anche ad altre due celebri tragedie dell’antichità classica: le Supplici di Eschilo e l’Antigone di Sofocle. Relativamente a queste due opere, il lavoro verterà soprattutto su temi strettamente grammaticali e offrirà da un lato l’occasione di estendere il presente metodo di analisi a più testi, dall’altro la possibilità di indagare ulteriori aspetti dell’evoluzione della lingua greca.

Καλώς ήρθατε στον «Πρακτικό Οδηγό του Διεθνούς Σήματος»!

Πρόκειται για ένα πολύγλωσσο ηλεκτρονικό βιβλίο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους: Κωφούς και ακούοντες, οποιασδήποτε εθνικότητας.
Δεδομένου ότι ο καλύτερος τρόπος, για να μάθουμε μια γλώσσα, είναι να τη χρησιμοποιούμε και δεδομένου ότι όλες οι προσπάθειες να αποδοθεί και να διδαχτεί η νοηματική γλώσσα σε γραπτή μορφή έχουν αποτύχει, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας βοηθήσουν. Ειδικότερα, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τις νοηματικές γλώσσες: είναι οπτικό, δυναμικό, καινοτόμο, διαδραστικό, σύγχρονο και επίκαιρο, έτσι ώστε να μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκμάθηση αυτού του είδους των γλωσσών, δεδομένου ότι είναι προσβάσιμο και κατάλληλο για όλους, καθώς και πραγματικά εύχρηστο και οικονομικό. Αυτού του είδους η τεχνολογία επιτρέπει τη συνεχή και άμεση ενημέρωση, έτσι ώστε να συμβαδίσει με τις αλλαγές κάθε ομιλούσας γλώσσας και κάθε ζωντανού πολιτισμού, όπως είναι ο πολιτισμός και η κουλτούρα των Κωφών! Η δομή του οδηγού είναι απλή και άμεσα κατανοητή. Χωρίζεται σε θεματικά κεφάλαια και η δομή της γραμματικής παρουσιάζεται μέσα από παραδείγματα προτάσεων.