Οι Δράσεις μας

Βρες την Ελλάδα στο Τορίνο

Πολιτισμικά προσβάσιμο εκπαιδευτικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

Στις 9 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ανακαλύπτουμε το ελληνικό στοιχείο στην πόλη… “κυνηγώντας”!

  • 6 σημεία
  • 6 ομάδες
  • 1 θεός/ά ανά ομάδα

Οι συμμετέχοντες/ουσες συγκεντρώνονται στο σημείο εκκίνησης Palazzo Reale, στις 10.30. Χωρίζονται σε έξι ομάδες, κάθε ομάδα επιλέγει το όνομά της και ορίζει έναν/ μία αρχηγό.
Στη συνέχεια, ένας γρίφος παραδίδεται σε κάθε ομάδα, προκειμένου να τις κατευθύνει στο πρώτο σημείο. Σε κάθε ομάδα, αντιστοιχεί ένας/ μία ολύμπιος/α θεός/ά , ο/η οποίος/α οφείλει να τις προστατεύσει. Μπορεί να προσφέρει βοήθεια μόνο μία φορά! Όποια ομάδα ανακαλύψει πρώτη τα έξι ελληνικά σημεία παραλαμβάνει το κλειδί 🗝 της πόλης!

Quote your city

Οργάνωση δράσης που προσβλέπει στη δημιουργικότητα και τη φαντασία για να «γεμίσουμε» την πόλη με στίχους.

H ποίηση, συνειδητά ή ασυνείδητα, συνδέεται με τους «χώρους μνήμης» μας. Οι στίχοι ταυτίζονται με κάθε συναίσθημά μας και με κάθε καταγραφή του τελευταίου στο θυμικό μας. Σηματοδοτούν την πορεία της σκέψης μας από το παρελθόν στο μέλλον και γίνονται αρωγοί στην περιγραφή της προσωπικής μας ιστορίας. Η ποίηση μπορεί να εκκινεί από προσωπικές εμπειρίες και αισθήσεις, αλλά διεκδικεί την καθολικότητα, πασχίζει να επικοινωνήσει, αναζητεί τον άλλο άνθρωπο και επιθυμεί να γίνει μέρος της ιστορίας του.
Μέσα από την ποίηση, οι πόλεις ζωντανεύουν και οι γειτονιές μετατρέπονται σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ένας κρυμμένος στίχος ή ένα κρυμμένο ποίημα στους δρόμους της πόλης που αγαπάμε οπτικοποιείται και η ποίηση γίνεται ζωή. Μέσα από ένα στίχο ή ποίημα, αφήνουμε το αποτύπωμά μας στην πόλη μας, ανακαλύπτοντας ξανά τις ξεχασμένες ομορφιές της μαζί με την ξεχωριστή ομορφιά των λέξεων.

Γνωρίζοντας την Ελλάδα

Το Knowing Greece έχει ως σκοπό να φέρει σε επαφή τον κόσμο με τους διάφορους τομείς του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την ιστορία που συνοδεύει κάθε γωνιά της Ελλάδας και μέσα από τη γνώση και τις εμπειρίες του γηγενή πληθυσμού.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα, αποκτώντας μία εκτεταμένη πληροφόρηση, να εξερευνήσουν τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου και να γνωρίσουν την ελληνική παράδοση. Εστιάζουμε στην απαράμιλλη ομορφιά της Ελλάδας και στην αίγλη των κλασσικών της αξιών που αναδύονται μέχρι και σήμερα από την ιστορία της. Στόχος είναι η διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η γνωριμία με τα κατά τόπους ήθη και έθιμα, καθώς και η ανακάλυψη των κρυμμένων μυστικών των τοπικών κοινωνιών. Επιδίωξή μας είναι η προώθηση της συνεργασίας και της επικοινωνίας στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων τόσο σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο όσο και σε γαστρονομικό, αναδεικνύοντας κάθε προορισμό της Ελλάδας.

Tweet your Greek Story

Θέλοντας να σας ευχαριστούμε για τα 2.000 και κάτι #likes στη σελίδα μας στο facebook, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα διαγωνισμό στον οποίο όλοι / όλες μπορούν να συμμετάσχουν!

#Τρόπος_συμμετοχής:
Θα χρειαστεί να γράψετε μια σύντομη ιστορία για την Ελλάδα, εμπνεόμενοι / ες από το Twitter, δηλαδή χρησιμοποιώντας δηλαδή έως και 280 χαρακτήρες, και να μας τη στείλετε στο actions@microkosmos.org! Το θέμα θα επιλεγεί από εσάς, ο μόνος κανόνας είναι ότι πρέπει να είναι σχετικό με την Ελλάδα και να περιέχει το ελληνικό στοιχείο!
Οι συντάκτες των δύο καλύτερων ιστοριών (μίας στα ελληνικά και μίας στα ιταλικά) θα λάβουν από ένα βραβείο, το οποίο, όμως, δε θα σας αποκαλύψουμε ακόμα! Όλοι οι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής!
Η προθεσμία αποστολής των #greek_stories είναι η 1η Μαρτίου 2018, μετά την οποία η κριτική επιτροπή μας θα επιλέξει τους / τις νικητές / νικήτριες!
Αφήστε ελεύθερη τη φαντασίας σας και καταπλήξτε μας!

Ο Τσιτσάνης παραμυθάς

Το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, υποστηρίζοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών, σε συνεργασία με την Ιταλο-Ελληνική Οργάνωση “μicrokosmos” διοργάνωσε το βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Ο Τσιτσάνης παραμυθάς».

Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τον Τσιτσάνη και τα τραγούδια του μέσα από τη βιογραφία και την αγάπη του για τη μουσική και το ρεμπέτικο τραγούδι.
Μέσα από δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικών, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα τραγούδια του μουσικοσυνθέτη και θα δώσουν το δικό τους ορισμό για το ρεμπέτικο τραγούδι ενσωματώνοντας στον ορισμό τη συμβολή του Τσιτσάνη, το μπουζούκι ως ένα από τα πρωτεύοντα όργανα και το λαϊκό στοιχείο.

Ο Αίσωπος σού αφηγείται…

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Cultura dal Basso”, ο μicrokosmos συμμετείχε του μέσω εργαστηρίου για παιδιά με τίτλο: «Ο Αίσωπος σού αφηγείται» (Esopo ti racconta στα ιταλικά).

Στόχος του εργαστηρίου ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν τον Αίσωπο και τους μύθους του μέσα από τη βιογραφία του, καθώς και να κατανοήσουν τη διαχρονικότητα των μύθων του και τη σημασία του ηθικού διδάγματος. Ο εμψυχωτής παρέχει στα παιδιά μόνο την πληροφορία ότι ο Αίσωπος ήταν συγγραφέας και τα καλεί να τον ζωγραφίσουν, όπως τον φαντάζονται. Στη συνέχεια, τα ρωτά αν γνωρίζουν την καταγωγή του (Ήταν Έλληνας;), και με βάση τις ζωγραφιές τους, ζητεί από τα παιδιά να τον περιγράψουν τόσο εξωτερικά (Αν ήταν όμορφος, ψηλός, κοντός, κ.λπ.) όσο και εσωτερικά (Ποια ήταν τα χαρίσματά του; Ήταν μορφωμένος; Καλλιεργημένος;). Παράλληλα, τα ρωτά για την κοινωνική και οικονομική του κατάσταση του (Ήταν πλούσιος; Φτωχός;).
Αφού ακούσει τις περιγραφές των παιδιών, ο εμψυχωτής δείχνει στα παιδιά την προτομή του Αισώπου, τους παραθέτει και τους διαβάζει γραπτές μαρτυρίες για την εξωτερική του εμφάνιση, τη ζωή του (Αποκαλύπτεται πως αρχικά ήταν σκλάβος με καταγωγή από τη Φρυγία.), καθώς και χρησιμοποιεί έναν ιστορικό χάρτη, όπου τους δείχνει από πού καταγόταν.
Κατόπιν, τα παιδιά τραβούν λαχνούς. Ο κάθε λαχνός περιέχει μια φράση από το μύθο του Αισώπου: «Η αλεπού και τα σταφύλια». Ο εμψυχωτής ζητεί από τα παιδιά να βάλουν τις φράσεις με τη σειρά, ούτως ώστε να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του μύθου.

Τέλος, μέσω ερωτήσεων ο εμψυχωτής παρακινεί τα παιδιά, ώστε να βρουν το ηθικό δίδαγμα του μύθου και τους ζητεί να του εξηγήσουν τι σημαίνει ηθικό δίδαγμα.

στίχος|κλικ

Φωτογραφία εμπνευσμένη από ένα στίχο. Ένα κλικ για κάθε στίχο.
Ένα “τόλμημα-project” με συλλογική συμμετοχή, βασισμένο σε μια ιδέα της Σοφίας Μαστροκούκου και του Στέλιου Χαρίση.

Λίγα λόγια για το εγχείρημα:
Το μείζον πρόβλημα της ποίησης και της ενδεχόμενης -δεδομένης για κάποιους- παραίτησης του αναγνώστη από αυτήν είναι η παρερμήνευση της αποστολής της. Η ποίηση δεν έχει ως στόχο τον εντυπωσιασμό, αλλά την απλότητα, την αισθαντικότητα, την άμεση επικοινωνία των ανθρώπων, τη διυποκειμενικότητα χωρίς τη μεσολάβηση ηθικών νόμων. Μέσω της λήψης ενός πλάνου λοιπόν, μέσω της προσωπικής αντίληψης, κατανόησης και εικονικής αποτύπωσης ενός στίχου, θεωρούμε πως η ποίηση θα πάψει να είναι για τους «λίγους», για τους «εκλεκτούς» και θα επανέλθει η καθολικότητά της, ενώ ταυτόχρονα θα τονωθεί η αισθητική μας κρίση. Ούτως ή άλλως σκέψου και το εξής: η αισθητική κρίση, όπως και η ποίηση, διεκδικεί πάντοτε την καθολικότητα, καίτοι δεν είναι θεμελιωμένη σε έννοιες, όπως η λογική κρίση, αλλά στο προσωπικό αίσθημα που γεννά «το αρμονικό παιχνίδι της νόησης και της φαντασίας».

Τρόπος συμμετοχής:
Κάθε μέρα στη σελίδα του facebook στίχος / κλικ αναρτάται ένας στίχος (ή ένα δίστιχο μέχρι και τετράστιχο είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε, επιλεγμένος από την ομάδα μας στίχος|κλικ (τη Σοφία Μαστροκούκου και το Στέλιο Χαρίση), βάσει του οποίου οι συμμετέχοντες (εσύ δηλαδή) καλούνται με οδηγό την πρωτοτυπία τους να δημιουργήσουν «φωτογραφικά», αφού πρώτα έχουν διαβάσει και μελετήσει προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες θα στέλνονται στο email της ομάδας: stixos.klik@gmail.com και οι διαχειριστές της θα τις αναρτούν, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αποστέλλουν 3 φωτογραφίες ανά ημέρα / στίχο.

Πρόσκληση για συμμετοχή:
Το project δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες φωτογράφους, αλλά σε όσους αγαπούν τη φωτογραφία και την ποίηση.

Οι Εκδηλώσεις μας